Toneelgroep "Nos Jungit Apollo", 1922.


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Jarenlang had de fanfare "Nos Jungit Apollo" de gewoonte om, eens per jaar, een concert te geven ten bate van de armen in de gemeente. Zo'n avond werd meestal gegeven in samenwerking met de rederijkersclub of een liedertafel, die dan een gedeelte van de avond met toneel of zang vulde. Ook op het oudejaarsavond-concert voor de honoraire leden traden wel leden van de fanfare op, om met voordrachten de stemming erin te houden. Dit werd aanleiding om in navolging van de liedertafels, ook zelf af en toe met een toneelstuk op de proppen te komen.
Beroemde nummers werden onder andere "Sesam, de negerslaaf" en "Baboe Rita", die herhaaldelijk met veel succes werden opgevoerd. Er ontlook zelfs Roois schrijverstalent, want een van deze stukken werd door een Rooienaar geschreven, die - heel bescheiden - onbekend wenste te blijven. Men werd zelfs brutaal en in 1910 liet men een paar vrouwenrollen ook echt door dames spelen. In de jaarvergadering op 28 januari 1911 kwam daar de volgende reactie op: "Onze zeereerwaarde herder J. van Erp is zeer vertoornd op de fanfare, vanwege het optreden van dames in de twee laatste concerten. Hij heeft de leden van de fanfare, die lid zijn van het zangkoor, ontslagen. Wij hebben lang met hem gepraat, maar aanvankelijk wou hij nergens heen. Hij zou de fanfare zo hard mogelijk tegen werken en wellicht zelf een fanfare oprichten. Tenslotte hebben wij het zover weten te brengen dat hij zal afzien van zijn voornemens, als de fanfare nog vóór 10 uur vanavond laat weten, dat er voortaan geen dames meer zullen optreden ".
Deze foto uit 1922 geeft de spelersgroep weer van "Baboe Rita". Het stuk werd gespeeld in het toenmalige stamcafé bij Mina van de Rijt in het Kerkstraatje. De spelers zijn: Dinie Roxs, Antoon van de Rijt, C(or) van de Kaay, Pietje Martijn, Nico van Weert, Willem van der Wagt , Marinus (Paatje) van Weert, Pietje van Tits, Richard Martijn en Sjaak van Ieperen.