Het twaalfde eeuwfeest van Sint-Oda, 1926.
Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto
Sint-Oedenrode dankt zijn officiële naam aan de heilige Oda. Volgens de legende was zij een blinde Schotse prinses die te Luik bij het graf van Sint Lambertus van haar blindheid werd genezen. Toen haar vader er op aandrong, dat zij zou gaan trouwen, vluchtte zij met enige gezellen en zij kwam ten slotte in Taxandrië terecht, op de plaats waar later de kapittelkerk van Rode zou verrijzen. Haar gezellen bouwden er voor haar een soort herdershut en begonnen het land te ontginnen en het moeizaam te bewerken. Vandaar dat deze plaats door hen Rode werd genoemd (van "roden": ontginnen). Rode of Rooi is de eeuwen door ook de volksnaam van het dorp gebleven. Volgens sommigen zou Oda zijn gestorven in 726. In 1926 was er dus iets te vieren. Het twaalfde eeuwfeest van de dood van Oda werd onder leiding van pastoor Van Erp een feest zoals Rooi waarschijnlijk nog nooit had beleefd. Het hoofdgebeuren van de eigenlijke dag was een historische optocht, waarbij het halve dorp als figurant was betrokken. Onder leuzen als "Rode's Opkomst", "De Storm der Tijden", "Schotse Lelie, Rode's grootste Glorie zijn", werd de hele geschiedenis van het dorp uitgebeeld. Geen graaf of ridder, bisschop of kanunnik ontbrak. Het dorp was rijk versierd met erebogen, guirlandes en indrukwekkende voorstellingen, waaronder een levensgrote burcht en Odaberg met alles erop en eraan. Aandacht kreeg in die dagen een ekster, die in een ereboog bij de Hambrug haar nest ging bouwen. De ekster was namelijk de vogel waarmee Oda steeds werd afgebeeld. Bij die gelegenheid werden enige taboes wat verzacht.
Dat toont ook de foto hiernaast van het kerkkoor, dat een Odacantate uitvoerde, gecomponeerd door de blinde organist Sjef Kluijtmans. Bij uitzondering was een gemengde bezetting toegestaan. Hier volgen de namen van de koorleden, behalve die van de jongens die nog wel bekend zijn.
Op de bovenste rij: G. Manders, Adriaan van Rooij, Kasper van de Laar, Jan van de Ven, Harrie van Rooij, Antoon Hovens, Harrie van den Dungen, Frans van Duinhoven, Frans Meys en Jan Raaijmakers.
Middengroep: Truus van Breugel, Marie Gottenbos, Jana Vervoort, Grarda de Greef, Antoinette Muller, Betsie Roxs, Nellie van Oorschot, Truus van de Ven, Trees Roelofs, Truus Meys, Mien Lathouwers. Marie van Liempd, Marie de Vroom, Mien Ketelaars. Maria Vleuten, Mien Cottenbos, Grarda Habraken, Maria van Gerwen, Mien Vervoert, Greta van Duinhoven, Maria van den Broek. Wouda van de Ven, Jo van Laack, Francis Tanis, Cato van de Laar en Dien Vervoort.
Vooraan ziet u Sjef Kluijtmans (organist) en Johan van den Broek (dirigent).