Eymen en imkers, begin 1900.
Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto
Eymen of bijen houden betekende vroeger een niet onaanzienlijke bijverdienste voor de boer. Honing was lang de enige zoetstof en nog in het begin van de vorige eeuw "had men geen wasch genoeg voor het nodige gebruik". Grote heivlakten, koolzaad, boekweit, korenbloem, witte klaver en talrijke bomen vormden een rijke voedselbron voor de bijen, waar we nu nog met enig heimwee aan terug denken. Wat is het landschap rond ons dorp de laatste zestig jaar veranderd! Veel verstand van bijen en bijenteelt had men vroeger niet. Ieder jaar werden de zwaarste korven uitgerookt om de honing en de was te kunnen oogsten en de slechtste bleven over voor het volgend jaar. Het mag een wonder heten dat de inlandse bij deze eeuwenlange roofbouw heeft overleefd. Toen na 1880 het aantal imkers duidelijk ging afnemen, deed de "Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland" al het mogelijke om hierin weer verbetering te brengen. Een van haar activiteiten was het organiseren van bijenteelt-cursussen. Aan de andere kant was men toen echter al druk doende om de bijenteelt onmogelijk te maken door het ontginnen van de voedselweiden van de bij. En nu het bijenleven voor ons nauwelijks meer geheimen bevat, is de voedselbron opgedroogd. Er is hier geen stukje hei meer, boekweit is voor velen een onbekende plant geworden, koolzaad wordt hier niet meer verbouwd en de witte klaver is gevlucht voor de kunstmest. De rondreizende bijenteelt-leraar Van Giesbergen, links op de foto, had hier echter nog geen weet van. De foto is genomen tijdens een cursus voor Rooise imkers in het begin van de 20e eeuw. Met veel moeite hebben we de volgende namen nog kunnen achterhalen:
Bovenste rij: bijenteelt-leraar Van Giesbergen, 3. Janus van Heeswijk, 4. Harrie Wijfels. 5. Driek van de Laar, 6. Harrie de Leijer, 7. Jan van Rixtel, 13. Jan van Nariske's, 14. Hein van den Broek, 16. Jan van der Zanden (van 't rooi Pietje) en 17. Jan van den Berg.
Zittend: 1. Tinus Rovers, 3. Dorus van de Molengraaf, 4. Bernard Werners, 5. Huub Smits, 6. Nolleke van de Burgt, 7. Piet van Erp, 8. Janus Geerts en 9. Januske van Rooij (van Rijsingen).