Sint-Vincentiusschool, Sint-Oedenrode, 1906.


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

In de jaren tussen 1903 en 1916 gonsde Sint-Oedenrode van de bouwactiviteiten van pastoor Van Erp (1903-1944). In 1904 bouwde hij het St.-Martinushuis. In 1906 kwam, na veel touwtrekken met het gemeentebestuur, het St.-Odagesticht gereed. In 1913 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe St.-Martinuskerk en in 1916 werd een nieuwe rooms-katholieke jongensschool annex klein-patronaat in gebruik genomen. In het St.-Oda-gesticht was ongeveer alles ondergebracht wat de pastoor aan roomse liefdewerken had kunnen verzamelen. Er was een bewaarschool, een bijzondere meisjesschool met een aparte afdeling voor vrouwelijke handwerken, er was een ziekenhuis met kraamafdeling, operatiezaal, röntgenkamer, een zaaltje voor zieke kinderen en een afzonderlijke afdeling voor tuberculose-patiënten. Daarnaast was er een pension voor oude ziekelijke mannen en vrouwen, een deftig pension voor kostdames en kostheren, een afdeling voor overspannen mensen, terwijl ook het Wit-Gele Kruis er was ondergebracht. Bij de meisjesschool was een Vincentiuskeuken, waar arme schoolkinderen een bord soep konden krijgen, en zelfs weeskinderen stonden op het programma. Ten slotte hadden ook de zusters, die dit alles moesten drijven, nog ergens hun kloosterafdeling. De bijzondere meisjesschool was reeds in 1904 met de drie hoogste klassen gestart in het St.-Martinushuis. Toen in 1906 "het prachtige St.-Odagesticht" klaar was, werd de nieuwe St.-Vincentiusschool betrokken.
Op de foto staat een groep meisjes van deze school. Het zijn, voor zover nog bekend, op de vierde rij: 1. Martina Gevers, 2. Cato van de Brand, 3. Antonia Gevers, 5. Johanna van Hastenberg, 7. Miet Habraken, 8. Lena van Uden, 9. Miet van Zeelst (van de Wijdeven), 10. Marie van Mierlo (Habraken) en 11. Cato van Mierlo (Habraken).
Derde rij: 1. Truus Spierings, 3. Hanneke van Hastenberg, 4. Berta der Kinderen, 5. Sien van Erp, 6. Grarda der Kinderen, 7. Anna Hermes. 8. Jana Versantvoort, 10. Hanneke van de Brand en 11. Lena Rovers.
Tweede rij: 1. Hanneke van Hastenberg (nichtje van het meisje op de derde rij), 3. Mieke van Erp, 4. Nel Huibers, 6. Mien Hermes en 7. Berta van der Heijden.
Eerste rij: 1. Cornelia Kuijpers, 2. Dina Vorstenbosch, 4. Martina Dortmans.
5. Hanneke Lathouwers (van het Schoor), 7. Jana Hermes, 8. ? Vervoort, 9. A. Clynk, 10. Cornelia Clynk, 11. Marie Foolen en 12. Marie van Uden.