Dameskoortje o.l.v. Sjef Kluijtmans.


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Romantiek was in het begin van deze eeuw bij de Rooise burgerij geen onbekend verschijnsel. Zij vond haar uitlaatklep onder andere in de talrijke zangverenigingen en de fanfare met de daaraan verbonden toneelgroepen. En wat zegt u van het hier afgebeelde dameskoortje, sierlijk uitgedost in de romantische kleding van die tijd en geleid door een blinde dirigent? Was er wel iets mooiers denkbaar? De dirigent was Sjef Kluijtmans. Als blinde had hij zijn opleiding genoten te Grave en hij was hier lange tijd organist in de St.-Martinuskerk. Oudere mensen zeggen dat Rooi nooit zo'n goede organist heeft gekend. Over dit vrouwenkoortje, dat geen naam had, is maar
heel weinig bekend. Het was geen congregatiekoor en het was dus waarschijnlijk een navolging van de liedertafels bij de mannen. We kunnen ons echter moeilijk voorstellen dat zij in die tijd optraden in een café, zoals de liedertafels. Het ligt meer voor de hand dat zij hun uitvoeringen in besloten kring gaven. In deze richting wijst ook het enige optreden dat van dit koortje nog bekend is: de uitvoering van een kerstcantate bij de familie Van Leeuwen op het slotje Emmaus.
De leden van het koortje zijn, staande van links naar rechts: Janske Kemps, Anna van der Heyden, Piet Kluijtmans, Betsie Bruning, Theo van Leeuwen, Sjef Kluijtmans, Cornelia Moonen, Marie (gedienstige bij de familie Bodenstaff), Anna lansen en Cisca van Leeuwen. Zittend: Lena Leegte, Carolien van den Nieuwenhuizen, Mieke Ven, Jans Maas, Marie van Leeuwen en Anneke Kemps.