Afscheid Martien (Broer) Voets als jeugdleider.


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Volledige naam: Martien (Broer) Voets.
Geboren: 24-4-1937 in Sint-Oedenrode.
Woonachtig: Sint-Oedenrode
Actieve voetbaljaren: 1946-1957
Type speler: Spits
Hoogtepunt: De erehaag van jeugdleden onder leiding van Mies Bekkers en Gérard Timmers bij hun huwelijk; dat was een complete verrassing, toen ze de kerk uit kwamen.
Dieptepunt: Eigenlijk geen, of het zou de degradatie van Rhode naar de 5e klas moeten zijn.
Bijzonderheden: Broer kwam ook wel eens voor verrassingen te staan. Hij vertelt dat ze eens in Schijndel moesten voetballen en de scheidsrechter er nog niet was. Toen kwam op het laatste moment een slager binnen vallen, die zijn schort en riem met messen nog uit moest doen, voordat hij kon gaan fluiten.

Clubmensen aan het woord: (uit het jubikleumboek 2003)
Als je meer dan 50 jaar week in week uit met jongeren om kunt gaan op en rondom het voetbalveld , dan moet je wel jong van harte zijn en blijven. Zo iemand is Broer Voets.
Broer meldde zich op 9-jarige leeftijd aan als lid van de club en is dat altijd gebleven. Inmiddels dus al 57(!) jaar. Hij speelde zelf actief in de jeugd tot en met de A-junioren, ging over naar de senioren, maar verruilde al na 1 jaar het zelf spelen voor het mogelijk maken dat de jeugd zich met voetbal kon uitleven. Broer is inmiddels al 47 jaar aaneengesloten jeugdleider. Een staat van dienst die op de Nederlandse voetbalvelden uitzonderlijk is. Alle jeugdelftallen heeft Broer in die jaren onder zijn hoede gehad. Er lopen maar weinig mannen in Rooi rond die Broer niet als jeugdleider gehad hebben. Hij is leider geweest van meerdere van zowel vader als zoon Carlo Vorstenbosch en van zowel Adri als Ghiel van Esch’, grapt hij.
Bijzondere ervaring was het leiderschap over de succesvolle A1-junioren in de beginjaren ‘90. Jaar in jaar uit kampioen en promotie tot in de landelijke competitie toe met betaalde voetbalclubs. ‘Dat waren bijzondere jaren met mooie ervaringen’ blikt Broer terug. Behalve jeugdleider was Broer ook al op jonge leeftijd actief in het bestuur van de club (zowel hoofd- als jeugdbestuur). ‘Dat was nog de tijd dat bestuursvergaderingen bij de mensen thuis plaats vonden. Als er moeilijkheden of problemen waren, vergaderden we bij ons thuis, want daar kon vrijuit gepraat worden. Wij hadden immers nog geen kinderen’, lacht hij. Zelfs nu Broer al met pensioen is, is hij nog volop actief voor de club. Hij traint de F-pupillen en is betrokken bij de zaalvoetbalcompetitie voor de kleintjes gedurende de winterstop, de kersttoernooien voor de hele jeugd, het scholenvoetbaltoernooi. Broer treedt dan op als scheidsrechter. Ook met de jeugdvakantieweek weten ze hem te vinden om te fluiten. Daarnaast weet Broer nog tijd te vinden om de bijzondere gelegenheden van de leden van de club bij te houden in de vorm van ziekenbezoeken, kaartjes en attenties bij jubilea,e.d.‘Het is belangrijk voor een club dat er aandacht is voor het wel en wee van de leden. Een goede organisatie is dan wel van belang. En de leden weten dat te waarderen’, aldus Broer. Op de vraag of de jeugd in die halve eeuw veel moeilijker is geworden, zegt Broer: ‘Anders wel maar niet echt moeilijker. Vroeger hoefde ik voor de wedstrijd alleen maar portemonnees en horloges in bewaring te nemen, maar nu zijn het allemaal mobiele telefoontjes’. Volgens Broer zijn de ouders meer veranderd dan de kinderen. ‘Vroeger zag je ze niet zoveel, maar
tegenwoordig zijn ze nadrukkelijk aanwezig, meestal echter in positieve zin maar ze kunnen ook wel eens overdrijven.’
Broer is al eens uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. En sinds 1981 is hij lid van verdienste van de club.Op de vraag hoelang hij nog door wil gaan, zegt hij stellig: ’Zolang het met me goed gaat en ik me er goed bij voel, ga ik door. En ik word daarin goed ondersteund door mijn vrouw Rieky. Ik vertoef graag onder de jeugd; dat houdt me jong ‘.
Broer Voets: Jong zijn is geen kwestie van leeftijd.