Olland in oude beelden


Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Foto gemaakt door: Van aangeboden dvd (in willekeurige volgorde) (dank aan de medewerkers).

(uit Wikipedia)

Olland is een dorp in de gemeente Sint-Oedenrode. Olland telt ca. 1100 inwoners en omvat naast het dorp ook nog het gehucht Houthem.Olland ligt in het Dommeldal, terwijl een zijbeek hiervan, de Ollandse Loop, langs het dorp loopt.Na Sint-Oedenrode was dit het tweede dorp dat een zelfstandige parochie werd op het grondgebied van de gemeente, dit gebeurde in 1865. De naam 'Olland' is afgeleid van 'Onlant', wat 'slechte grond' betekent.
Geschiedenis
In de Middeleeuwen was er geen sprake van een kern zoals wij die kennen. Er waren slechts een aantal verspreide boerderijen in een gebied dat bekend stond als de 'Bodem van Elde'. Bestuurlijk en kerkelijk was dit gebied verdeeld onder diverse plaatsen en parochies. In 1314 kregen de bewoners gemeenterechten van Jan III van Brabant. In 1462 werd ook pootrecht verleend. Tegenover het recht om bomen te planten stond de betaling van een zogenaamde 'houtschat'. De Bodem van Elde werd in 1802 over diverse gemeenten verdeeld, en wel Liempde, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode.
In de 19e eeuw groeide de wens om een zelfstandige parochie op te richten. In 1865 werd de Sint-Martinuskerk ingewijd en was de wens werkelijkheid geworden. De kerk werd in 1944 echter door de bezetter opgeblazen, waarna in 1951 een nieuwe kerk tot stand kwam, die ook nu nog bestaat.
Bezienswaardigheden
• Sint-Petruskapel. Deze is opgericht in 1990 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de parochie. Ze staat op de plaats waar eerder ook een naar dezelfde heilige vernoemde kapel stond. Deze was er al voor 1466. Toen werd ze vanuit Boxtel bediend. In 1466 werd te Olland een klein Kartuizerklooster opgericht, van waaruit in het vervolg de kapel bediend werd. De grond waarop het klooster stond was geschonken door kanunnik Ludolph van der Water. Later vertrokken de monniken naar Vught, aangezien de bodem in Olland te moerassig was. Vanaf 1670 werd de kapel gebruikt als school, om in 1871 te worden gesloopt.
• Boelaars-Hoeve. Dit is een historische langgevelboerderij aan de Slophoosweg, op de plaats waar al in 1555 een hoeve heeft gestaan. Sedert 2006 is dit een biologische boerderij met onder meer een heem-en kruidentuin en een bakhuis, waarin op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. Verder worden oude landbouwwerktuigen tentoongesteld en is er een bezoekersruimte. In de schaapskooi op het erf is het Damiaancentrum Nederland gevestigd, dat eveneens in 2006 begon. Het is voortgekomen uit het erfgoed van de Paters van de Heilige Harten van Jesus en Maria, een congregatie die in Sint-Oedenrode een klooster en een seminarie bezat. Dit is bedoeld als een plaats voor bezinning. Het centrum staat op de plaats waar ooit een schuurkerk is geweest, en vlak bij de plaats waar het Kartuizer klooster heeft gestaan.
Natuur en Landschap
Olland ligt in het Dommeldal, terwijl een zijbeek hiervan, de Ollandse Loop, langs het dorp loopt. Het dorp ligt in een landbouwgebied dat nog betrekkelijk kleinschalig is, met populierenrijen en hier en daar kleine stukjes bos. Naar het zuiden toe gaat dit over in het Dommeldal, terwijl het gebied naar het noorden toe overgaat in een grootschalige heide-ontginning, 'Rooise Heide' genaamd. In het noordwesten ligt het natuurgebied De Geelders en aangrenzende bosgebieden.
Cultuur
De OLAT is een zeer actieve wandelsportvereniging uit Sint-Oedenrode, die onder meer het Airbornepad Market Garden heeft uitgezet. Voluit heet zij: 'Ollandse Lange Afstands Tippelaars'.