Klompenlappen door Rien de Groot (3)


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Vader en Moeke liepen op Klompen, Moeke op zwarte, lager model met een riempje maar ook wij, thuis en naar school en kerk droegen wij klompen dat klepperde zo lekker door het kerkgebouw. Diny; 1ste Vrijdag van de maand ging zij naar de kerk, nuchter om dan te communie te gaan en mocht dan haar schoenen aandoen, zij nam dan brood mee, om nadien niet naar huis te keren, om zo langer op de schoenen te kunnen lopen. In school werden de klompen op de gang uitgedaan en geplaatst onder de kapstok van je jas.
Na schooltijd op een draf op de klompen naar huis, Truus: ik wilde ook eens eerder dan de jongens thuis zijn, maar als zij de Jongensschool passeerde waren wij al vertrokken. We kregen ook altijd in school de regel: ,,Na de school verlaten te hebben rechtstreeks naar huis te gaan”, we troffen altijd ons Moeke thuis aan. In de wintermaanden,1 Nov. (Allerheiligen ) tot Pasen, kwamen de meesten mensen op Klompen naar de kerk, zoals ook Perke de Goei van Buurtschap Maasstraat.
Voor we in de winterkoude op weg naar school of kerk vertrokken, namen we met de vuurtang brandende kooltjes uit de kachel via het geopende kacheldeurtje, en lieten die door onze klomp rollen om deze op te warmen, de brandlucht is me nog altijd bij gebleven. Of we stopten een krant in de klomp.