Terreinverzorger Jan van de Vorst.


Vorige foto | Volledige grootte | Terug naar het album | Volgende foto

Jan van der Vorst
Geboren: 15-10-1936
Woonachtig: Geboren in Son,
vanaf 1962 (getrouwd) wonend in Sint-Oedenrode.
Actieve voetbaljaren:
Behalve een blauwe maandag bij de pupillen, heeft Jan nooit actief gevoetbald.
Hoogtepunt als clubmens: Voor Jan is de oplevering van de
bouw van de kantine het moment waaraan hij persoonlijk de beste herinneringen bewaart.
Ook de benoeming tot lid van verdienste.
Dieptepunt als clubmens: De degradaties naar de 4e en 5e klasse.

Jan van der Vorst is een van de weinige clubmensen van Rhode, die zelf niet actief gevoetbald heeft: maar dat is ook het enige passieve aan Jan.
Al 47 (!) jaar is hij voor de club actief, en dan ook letterlijk. ‘Ik steek het liefst mijn handen uit de mouwen; papierwerk ligt mij niet zo’.Vanaf 1963 is Jan bij de voetbalclub. ‘Ik was op het Haverland een caravan aan het bouwen, toen Gérard Timmers mij vroeg of ik iets voor de club wilde doen’. Jan kwam
meteen in de elftalcommissie met Albert van den Dungen en Janus Scheutjes. In het begin van de jaren 70 was hij lid van het bestuur en leider van het 1e elftal.
In 1973 vormde Jan met een aantal mensen (o.a.: Jan ‘de Baaij’ van Gerwen, Louis Habraken en Herman Vleuten), de bouwcommissie voor de kantine. Enthousiast vertelt Jan hoe dat een echt ‘clubwerk’ werd: ‘Iedereen hielp mee, zorgde voor de
materialen of wist die ergens goedkoop aan te komen, alle kennis en kunde binnen de club werd gemobiliseerd’. Met veel genoegen denkt hij aan die tijd terug. ‘We gingen in Son bij de sloop van een showroom van een garage het interieur halen, waar we zelf de bar van timmerden.Toen het dak gemaakt moest worden stond ik al om 5 uur ‘s -morgens op ‘De Neul’ te wachten op Karel van Wanrooij. Hij wou maar niet komen totdat ik hem
tussen de zandhopen zag liggen slapen.Wel op tijd maar niet geheel nuchter’.
In 1984 was Jan er ook weer bij toen de kantine uitgebreid werd. En niet te vergeten bij de bouw van de kleedlokalen en de tribune in 1989. ‘De stoeltjes en het ijzerwerk van de tribune zijn nog afkomstig uit het PSV-stadion ‘.
In 1982 volgde Jan Karel van Wanrooij als terreinknecht op; dat heeft hij gedaan tot ca. 1993. ’Dat was een 6-daagse werkweek, alle dagen behalve vrijdags was ik op ‘De Neul’ te vinden’. Tussendoor heeft Jan nog 13 jaar in de kiencommissie gezeten,
maakte hij samen met Leo van Breugel alle reclameborden rondom het veld , en heeft zelfs het scorebord meegemaakt. ‘Het ontwerp daarvan heb ik bij Sparta ‘25 gejat, ik heb het daar, op de tribune zittende, precies nagetekend’.
Mooie herinneringen bewaart Jan aan het kampioenschap in 1992. ’Het was op Paaszaterdag tegen Nijnsel; Tinus Kersten was onze trainer. Jammer genoeg was er het jaar daarop weer degradatie’.Voor hem zelf was het afscheidsfeest als terreinknecht een mooie gebeurtenis. ‘Ik kreeg van de spelers van alle seniorenelftallen een reischeque, aangeboden door Erik Merkx’.
Bijzonder waardering heeft Jan voor de in zijn ogen ‘echte’ clubmensen zoals de inmiddels overleden Ad van de Hurk, maar ook Mies Bekkers, Adri van Esch en Toon van Sinten. ‘Wat die mensen niet allemaal voor de club gedaan hebben."